goedkope jeans

Bleken

Zelf een spijkerbroek bleken

Het mooie aan een spijkerbroek is dat wanneer de broek vaal wordt, hij er leuker op wordt. Waar je een ander kledingstuk vervangt, is dat bij de spijkerbroek zeker niet het geval.

Bleken

Een spijkerbroek bleken is iets wat niet iedereen zelf doet. Zeker niet waar je stone washed jeans kunt kopen, die al van kleur verschoten zijn. Maar het is wel leuk om zelf te doen om een geheel eigen jeans te krijgen. Er zijn een paar zaken die aandacht verdienen, mocht je besluiten zelf een spijkerbroek te bleken.

  • Gebruik altijd rubberen -niets doorlatende- handschoenen, want bleekmiddelen zijn agressief. Voorkom dat het je huid raakt.
  • Gebruik dus ook een mondkapje en een bril.
  • Zorg voor ventilatie.
  • Gebruik een badkuip of een flinke teil.
  • Houd kinderen uit de buurt.
  • Laat de spijkerbroek niet te lang in het water met bleekmiddel liggen.
  • Was de broek goed zodat het bleekmiddel er geheel uit is. Resterend bleekmiddel beschadigt de broek en kan ook jouw huid gaan irriteren.

Handmatig bleken

Er is ook een andere manier. Een spijkerbroek bleken met een spons. Meng bleek en water, leg de spijkerbroek klaar en veeg met de spons met bleekwater over de spijkerboek op die plekken die je wilt bleken.

Ook hier gelden de zelfde voorzorgsmaatregelen die net genoemd zijn. Gebruik altijd handschoenen. Ben je klaar met bleken, stop dan de jeans in de wasmachine. Naspoelen met koud water, geen wasmiddel toevoegen. Eventueel twee keer spoelen. Een keer wat soda toevoegen kan, want dat zorgt er voor dat het bleekmiddel zijn werking verliest. Doe de spijkerbroek direct na het bleken in de machine om te zorgen dat het bleekmiddel verwijderd wordt. Anders kunnen er zwakke plekken in de broek ontstaan.

Nieuw of oud?

Je hoeft geen nieuwe jeans te kopen wanneer je ze wilt bleken. Dat kan natuurlijk ook met een reeds gedragen spijkerbroek. Waarschijnlijk is dat ook het slimst. Uitproberen op een oude jeans. Zo weet je waar het mis kan gaan en voorkom je dat een mooie, mogelijk dure, nieuwe spijkerbroek beschadigd wordt.

Zelf een spijkerbroek bleken zorgt voor die eigen touch. Je kunt het zo maken als je zelf graag wilt. Op deze manier krijgt het iets individueels. Het is dus iets wat het overwegen waard is, maar waarbij je wel aan de eigen gezondheid en aan de levensduur van de spijkerbroek moet denken. Tenslotte moet het iets leuks opleveren, want daar doe je het voor.