goedkope jeans

Passend maken

Hoe maak ik een spijkerbroek passend?

Bij het kopen van een spijkerbroek is het belangrijk dat je goed er op let dat ze passend is. Ofwel, dat ze zit zoals je dat graag zou willen. De jeans van tegenwoordig zijn vaak al voor gekrompen dus is de kans dat ze tijdens het wassen verder krimpen niet zo groot.

Jeans te klein of te wijd

Wanneer de spijkerboek toch gedurende het gebruik iets krimpt dan kan daar iets aan gedaan worden. Door de taille op twee plaatsen in te knippen en daar een stukje leer in te naaien, wordt de druk op de taille verminderd en de pasvorm sterk verbeterd. Doe dit wel rustig aan, zodat de broek niet stuk gaat en zorg er voor dat hij niet kan scheuren op de twee nieuwe plekken.

Een spijkerbroek passend maken kan ook op een andere manier, namelijk heter wassen. Doe ook dit behoedzaam, want te heet gewassen kan betekenen dat de broek van net iets te wijd naar veel te klein is gekrompen.

Badkuip

Voor sommigen betekent een spijkerbroek passend maken met de nieuwe jeans aan in een badkuip met lauw warm water stappen en een uurtje blijven liggen. Daarbij is het uitgangspunt dat goede jeans zich naar het lichaam vormen. Vroeger werd deze methode vaak gebruikt. Het is overigens geen garantie dat de broek blijvend die vorm heeft die je graag wilt bereiken. Plus de kans op letterlijke blauwe plekken op de benen is aanwezig, want het indigo zal in het water afgeven.

Spijkerbroek verkleinen

Een spijkerbroek die te groot is geworden of een gewone spijkerbroek naar skinny jeans omtoveren, is een andere manier om de broek die je zo graag draagt verder te kunnen gebruiken.

Dit is een heel andere proces. Keer de spijkerbroek binnenste buiten, trek ze aan en begin met veiligheidsspelden de broek op die maat te brengen die je graag wilt hebben. Let wel op dat je ze niet zo vast spelt dat je er niet meer uit komt.

Trek de broek uit, neem gewone spelden en vervang de veiligheidsspelden. Nu kun je de broek gaan naaien, waardoor de uitkomst zo wordt zoals je zo graag wilt. Denk hierbij wel aan een dubbele steek, want anders ontstaat er een verdikking in de pijpen die voor irritatie zorgt. Durf je dit niet aan? Ga naar een kleermaker en vraag wat het kost. Want de vraag is uiteraard ook wat is het je waard die spijkerbroek passend te maken?