goedkope jeans

Nudie

Nudie Jeans

Nudie Jeans is een jeansmerk dat gevestigd is in Gotenburg, Zweden. Het merk staat bekend als eigenwijs, recht voor z’n raap en eenvoudig. Deze spijkerbroeken onderscheiden zich van andere jeans doordat elke Nudie Jeans-broek exclusief is. De eigenaar van de broek geeft het kledingstuk namelijk zelf vorm door de broek te dragen. Zo verschijnen er natuurlijke slijtplekken, die voor elk lichaam en voor elke jeansdrager anders zijn. Tegenwoordig produceert het merk niet meer alleen deze ‘raw denim’, maar ook ‘prêt-à-porter’-jeans, die voorgewassen zijn. Daarnaast heeft het merk een lijn voor vrouwen, Denim Birds, die zich richt op denim voor elk figuur.

De geschiedenis van Nudie Jeans

Maria Erixsson, de oprichter van het merk, werkte tot 1999 bij denimmerk Lee. Ze startte Nudie Jeans met de gedachte er authentieke, simpele maar bijzondere jeans te gaan produceren. Erixsson werkt vanuit het ‘raw denim’-principe, dat inhoudt dat spijkerbroeken niet eerst gewassen en versleten worden, maar dat ze vormgegeven worden door de gebruiker – de drager – ervan. In principe wordt elke spijkerbroek van het merk gekleurd met de kleur indigo, maar tegenwoordig maakt Nudie Jeans ook uitstapjes naar andere wassingen, lijnen en trends. Inmiddels bestaat de collectie ook niet meer alleen uit spijkerstof, maar ook uit andere accessoires en kleding. De populariteit van het merk heeft in de jaren 2004 enorm toegenomen. Tegenwoordig wordt Nudie nog steeds veel gedragen en zijn er fervente aanhangers van het merk. Daardoor zijn er nieuwe lijnen bij gekomen: zo zijn er sinds 2007 ook milieuvriendelijke jeans verkrijgbaar.

De drie bekendste typen Nudie Jeans

Net als elk merk heeft ook dit Zweedse jeansmerk enkele bestsellers, die constant verkocht worden, geliefd zijn bij jeansliefhebbers of om een andere reden opvallen. De drie bekendste typen zijn de volgende:

  • Organic denim: voor deze spijkerbroeken wordt resterende of al gebruikte inkt (in de kleur indigo, natuurlijk) gebruikt. Dat spaart het milieu en geeft een bijzonder effect: deze broeken hebben een iets groenige finish.
  • Dry denim: de signature-jeans van Nudie is een spijkerbroek die ongewassen is. Dat betekent dat slijtplekken, plooien en kleurverschillen door het dragen vanzelf ontstaan.
  • Jeans met bijzondere washes: hoewel deze broeken al voorgewassen zijn, anders dan raw denim, zijn de wassingen van Nudie ook de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan opvallende kleuren als charcoal, beige of zwart.

Naast jeans heeft het merk ook casual truien, overhemden, tops en T-shirts volgens de Scandinavische mode in de collectie.